12 راه موثر و کلیدی جهت افزایش بازدید وب سایت

   نویسنده: تیم فنی
1393/03/24
افزایش بازدید وب سایت بخش جدانشدنی نگرانی مدیران وب سایت ها میباشد. اگر به دنبال روش هایی کاربردی و موثر برای افزایش بازدید وب سایت خود هستید، می توانید از این مقاله استفاده نمایید.

 

به اشتراک بگذارید: 
 

در این مقاله کاربردی قصد داریم روش هایی کاربردی برای افزایش بازدید وب سایت معرفی کنیم. در اینجا 12 راه موثر جهت افزایش بازدید سایت شما بیان شده است:

1-محتوای اوریجینال و خلاقانه منتشر کنید.

همیشه خالق محتوا باشید. سعی کنید همواره در وب سایتتان مطالب تازه و خلاقانه منتشر کنید. مثلا در مورد کسب و کار خود اطلاعات عمومی یا اطلاعاتی که مورد نیاز همه هست می تواند بسیار پربازدید و جالب باشد. به عنوان مثال اگر وب سایت شما در مورد صنعت برق است ترسی از انتشار مطالب آموزشی ابتدایی در مورد برق ، ترانس ها و ... نداشته باشید. این مطالب باعث جذب مخاطبانی می شود که به دنبال اطلاعات اولیه ی این صنعت می گردند .

سه خط اول تمامی نوشته های شما مهم ترین نقش را در جذب بازدید کننده به عهده دارند. این خطوط میتوانند به همان اندازه که برای شما مفید هستند مضر نیز باشند.سعی کنید مطلب خود را با توضیحاتی کوتاه و جالب شروع کنید.همچنین توجه داشته باشید که افزایش بازدید بدون نگه داشتند بازدید کننده های قدیمی امکان پذیر نیست.

2-محتوای چند رسانه ای مثل فیلم یا پوستر تولید کنید.

سعی کنید به غیر از متن، از فایل های چند رسانه ای نیز استفاده کنید. به عنوان مثال می توانید فیلمی مرتبط با موضوع سایتتان بسازید و منتشر کنید و یا با استفاده از نرم افزار هایی که از صفحه فیلم برداری می کنند یک مطلب کوتاه آموزشی تهیه کرده و آن را در وب سایت خود ارائه کنید.

فایل خود را در سایت‌های متعدد ویدئویی منتشر کنید. اگر یک فایل چند رسانه‌ای تهیه کردید، بهتر است علاوه بر وب سایت خود در سایت‌های اشتراک ویدیو مثل آپارات ، یوتیوب ، فیس بوک و ... نیز قرار دهید تا به این وسیله بازدید بالاتری پیدا کنید.

3-از طرح های شلوغ و افکت های مختلف استفاده نکنید.

 طراحی حرفه ای و اصولی یکی از مهم ترین روش های جذب بازدید کننده میباشد.کاملا واضح است که ورود کاربر به سایت کافی نیست و ما باید محیطی را ایجاد کنیم که کاربر در سایت بماند و بعدا دوباره به سایت سر بزند.حالت ایده ال برای هر مدیر وب سایت آن است که بازدید کننده، سایت را به لیست علاقه مندی های خود اضافه کند.یکی از روش های رسیدن به این هدف داشتن طراحی اصولی، آرامش بخش و حرفه ای در طراحی سایت است.

وقتی کاربری وارد سایتی می شود اولین نکته ای که نظر او را جلب میکند سمت راست صفحه است ( البته این موضوع در سایت های انگلیسی زبان و یا سایت هایی که از چپ به راست مینویسند متفاوت است) سپس انها به Mouse خود نگاه میکنند که به چه سرعتی در سایت شما میتواند حرکت کند و آیا افکت های زیاد در سایت شما باعث کندی در حرکت میشود یا نه؟برای اثبات این موضوع وارد اکانت خود در گوگل انالیتیکز بشوید و در بخش On Page Optimization چک کنید که کدام بخش ها بیشترین کلیک را داشته اند.کاربران CSS3 را بسیار دوست دارند زیرا با رفرش کردن صفحه لازم نیست مقدار زیادی حجم صرف لود شدن تصاویر اضافی بکنند اما کاربران به هیچ وجه سایت هایی که بیش از اندازه از CSS3 ساخته شده اند را دوست ندارند زیرا بسیاری از افکت ها باعث اذیت شدن چشم کاربر میشوند.

4-وب سایت خود را برای گوگل بهینه سازی کنید.

اگر صاحب یک سایت باشید، با توجه به جزئیات آمار سایت متوجه می‌شوید که درصد بالایی از بازدیدکنندگان سایت شما، از طریق موتورهای جستجو (خصوصا گوگل) هستند. پس اگر ساختار و چینش محتوای سایت شما به گونه‌ای باشد که بهتر در موتورهای جستجو ظاهر شود، برد با شماست. مراعات کردن برخی محدودیت‌ها مانند حجم صفحه یا تعداد لینک‌های یک صفحه نیز در معتبر بودن صفحه شما از دید یک موتور جستجو موثر است. ساختار آدرس مطالب شما نیز مهم است. مثلا آدرس‌هایی که بیش از چهار زیرشاخه (اسلش) دارند، معمولا در موتورهای جستجو نمایش داده نمی‌شوند.

سئو ، میتواند بازدید فراوانی برای شما به ارمغان بیاورد. شاید فرایند مشکل و زمان بری باشد اما در جذب کاربران دائمی تاثیر گذار است.  برای راهنمایی در این زمینه می توانید با کارشناسان رایانش ابری سپهر مشاوره نمایید.

بهینه سازی برای گوگل

5-از قدرت شبکه های مجازی استفاده کنید.

از شبکه‌های اجتماعی غافل نشوید، در آن‌ها حسابی همنام آدرس سایت خود بسازید. شبکه های اجتماعی یکی از بزرگترین منابع جذب مخاطب است. همچنین به خاطر اینکه کاربران به صورت منظم مثلا هر روز به حساب کاربری خود در این شبکه ها سر می زنند فعالیت شما به صورت مداوم در این شبکه ها باعث تثبیت شما در ذهن مخاطب و ایجاد پیش زمینه ی حرفه ای تری از کسب و کار شما می کند . این کار باعث می‌شود که شما بازار بزرگ‌تری برای تبلیغ خود داشته باشید.

همچنین موثر ترین نوع تبلیغ، تبلیغ غیر مستقیم، یا به اصطلاح تبلیغات دهان به دهان است . در شبکه های اجتماعی چنانچه کاربری شما را در بین دوستانش تبلیغ کند به واسطه ی اطمینانی که در شبکه ی دوستان وجود دارد بسیار تاثیرگذار تر از هزاران تبلیغ مستقیم توسط شما خواهد بود . قرار دادن آیکن ارسال مطلب شما به سایت‌های اشتراک لینک (مثل فیس‌بوک، توییتر، کلوب، بالاترین و …) باعث می شود کاربران به راحتی این کار را انجام دهند .

6-وبلاگ نویسی کنید.

وبلاگ نویسی یک راه عالی برای افزایش بازدید کاربران وب سایت شما است .با نوشتن مطالب بروز و جدید می توانید کاربر را جذب سایت نمایید. نکته ی مهم در وبلاگ نویسی و در واقع تفاوت عمده ی مطالبی که در وبلاگ می نویسید با مطالبی که در سایت نوشته می شود در صمیمت و نوع خاص وبلاگ است .

در وبلاگ شما می توانید خارج از فرم اداری و مرسوم سایت با مخاطبین صحبت کنید . می توانید حتی خارج از موضوع فعالیتتان مثلا برد تیم ملی را تبریک بگویید. این مزیت باعث می شود کاربران شما احساس نزدیکی بیشتری با وب سایت شما و فعالیت های شما داشته باشند .

همچنین وبلاگ ها امکان عضویت فید از طریق Rss  را دارند که کاربر می تواند با عضو شدن در آن، دفعات بعد بدون مراجعه به سایت شما مطالب جدید شما را مطالعه کند.

7-از سایت های همکار بخواهید شما را معرفی کنند.

با محبوب ترین وب سایت هایی که مرتبط با صنعت شما هستند در تماس باشید و از آنها بخواهید که مطالب شما را در وب سایتشان نمایش دهند. بسیاری از صاحبان وب سایت هیچ اعتراضی به نوشتن و ارائه مطالب و پست های رایگان افراد دیگر ندارند. ممکن است همکار شما در ازای این معرفی هزینه ای دریافت نماید و یا به صورت رایگان مطلب شما را ارائه دهد ، که در هر صورت می تواند برای پیشبرد اهداف شما مفید واقع شود.

همچنین سعی کنید با ایجاد بخشی به نام پیوندها در وب سایت خود ابتدا لینک همکاران خود را درج کرده و سپس با ارسال ایمیل ، از آنها بخواهید لینک شما را در وبسایت خود درج کنند. به اینکار "تبادل لینک " گفته می شود که یکی از فعالیت های مرسوم هر وبمستری می باشد و باعث افزایش بازدید و رنک گوگل سایت شما می گردد .

8-در فضای واقعی تبلیغات کنید.

یکی از اصول مهم در تبلیغات مکان و زمان مناسب است. بررسی کنید کاربرانتان در چه مکان هایی بیشتر رفت و آمد دارند و در همانجا از تبلیغات بیشتر استفاده نمایید. به عنوان مثال اگر محصولات ورزشی می فروشید بهترین مکان برای تبلیغ باشگاه های ورزشی و مکان هایی است که ورزشکاران جمع می شوند. به صورت آماری می توانید متوجه شوید که یک تراکت ارزان قیمت در باشگاه ورزشی می تواند چندین برابر یک بیلبورد در بهترین جای شهر برای شما تبلیغ کند. زیرا آن تراکت اولا به دست مخاطب خود رسیده و دوم در زمانی که مخاطب در فضای فکری ورزش بوده آن را دریافت کرده است .

9- در سایت های دیگر تبلیغات کنید.

از اینکه در سایت های سرگرمی یا غیر مرتبط با وب سایت خود تبلیغ کنید نترسید. اینگونه وب سایت ها معمولا ده ها برابر بیشتر از سایت های تخصصی بازدید دارند و اگرچه ممکن است خیلی از این بازدید کنندگان برای شما مناسب نباشند ولی به خاطر تعداد زیاد بازدید می تواند مخاطبین مناسب شما را نیز در بر بگیرد .

10-کتاب های رایگان یا امکانات رایگان اراده کنید.

یک کتاب رایگان منتشر کنید!شما می‌توانید مجموعه مقالات یا نوشته‌های خود را در یک موضوع خاص به عنوان یک کتاب الکترونیکی برای دانلود منتشر کنید و در آن اسم سایت و ایمیل خود را نیز درج کنید. این‌گونه کتابچه‌ها معمولا به سرعت در بین علاقمندان به آن موضوع منتشر می‌شود و بازدید بالاتر را برای سایت شما به ارمغان خواهد آورد.

یا سعی کنید مثلا خدمات مشاوره ای رایگان از طریق سایت ارائه کنید . همواره امکانات رایگان برای کاربران جذاب و پرمخاطب می باشد .

11- پیامک یا ایمیل ارسال کنید.

از طریق سرویس هایی که در رایانش ابری سپهر وجود دارد می توانید برای افراد مختلف پیامک و ایمیل ارسال نمایید. همچنین از طریق این سیستم می توانید گروههایی که مایلید به آن ها پیام کوتاه ارسال شود را مشخص کنید،به عنوان مثال همه ی اعضا یا کاربران خاص. سعی کنید برای شماره هایی که در لیست تلفن های شما قرار دارد این ارسال را انجام دهید. پیامک یا ایمیل می تواند مخاطبینی خاص دیگری را برای شما فراهم کند .

12- در فرووم ها فعال باشید.

فرووم یا انجمن گفتگو، مکانی برای تجمع و گفتگوی افراد است. سعی کنید فروم های مرتبط به فعالیت خود را پیدا کنید و در آنها به عنوان کارشناسی به اسم سایت خود به سئوالات پاسخ داده و به کاربران راهنمایی بدهید. و یا اینکه اگر فرووم خوبی وجود ندارد خود یک فرووم بسازید. نظرات و راهنمایی هایی که در فرووم ها قرار می گیرند به خاطر اینکه به صورت مستقیم و گفتگو مانند بین کاربران رد و بدل می شود بسیار تاثیر گذار تر از مطالب و مقالات مستقیم عمل می کنند .

برای مثال برای خرید یک گوشی کاربران سعی می کنند در فرووم ها جستجو کنند تا ببینند چه گفتگوهایی در مورد این مدل انجام شده است .

5 مهارت اساسی برای ایجاد روابط قوی با مشتریان

   نویسنده: تیم فروش
1393/03/31
زمانیکه جذب و حفظ مشتری دراولویت اول کار شما قرار می گیرد،وجود یک رابطه، مناسب بین مشتری و شما شرط اصلی تحقق این هدف می تواندباشد.دراین مطلب سعی شده مهارتهایی بیان شود که به برقراری این رابطه کمک کند.

 

به اشتراک بگذارید: 
 

تشکیل روابط مستحکم در هر زمینه ای از زندگی یک جزء ضروری برای موفقیت است. روابط شما با آدم های مختلف در زندگی می تواند به عنوان پایه ای برای ایجاد روابط قوی با مشتریان خود باشد. تعاملات فردی برای مشتریان اهمیت زیادی دارد. یک مکالمه کوتاه می‌تواند ارتباط شما را شکل دهد یا آن‌را نابود سازد.

 ایجاد و حفظ روابط مناسب در محیط کسب و کار در ظاهر ساده به نظر می رسد، اما در عمل اینکار بسیار زمان بر بوده و نیازمند تلاش و تدبیر است. توسعه و حفظ این ارتباط گاهی اوقات می تواند حتی منجر به ناراحتی یا سوء تفاهم شود، اما پاداشی که در بر دارد قابل توجه است. یک ارتباط شخصی، اگر چه ممکن است هفته ها، ماه ها و حتی سال ها برای ایجادش  طول بکشد، ولی می تواند منجر به یک ارتباط مثبت، فروش بیشتر، ایجاد ارتباطات بیشتر، امنیت شغلی و حتی رضایت شغلی بیشتر شود.

5 راه زیر را برای حفظ مهم ترین جنبه ی کسب و کار خود یعنی ارتباط موثر با مشتری در ذهن بسپارید:

1- خودتان را به جای مشتری بگذارید.

این بخش که کاری ساده به نظر میرسد اغلب فراموش می شود. وقتی درگیر کسب و کار و تجارت با مشتری هستید، خودتان را جای او گذاشته و تصور کنید اگر شما مشتری بودید چه نیازها و توقعاتی داشتید، ترجیح می دادید چطور با شما رفتار شود.

2- صداقت، کلید موفقیت است.

کتمان حقیقت درباره محصولات یا خدمات در هر حالتی می تواند به طور جدی مانع شهرت شما شود. اگر صادق باشید، دیگران نسبت به شما این برداشت را پیدا می کنند که همیشه با مشتری ها و مراجعین صادق هستید. اگر هم آنها در مورد شما یک چنین برداشتی ندارند، باید کاری کنید تا این عقیده در ذهن آنها ایجاد شود. به هر حال رعایت صداقت در عرصه ی کار و تجارت همیشه حاکی از این امر است که به موفقیت بیشتری دست پیدا خواهید کرد و باعث ایجاد روابط پایدار با مشتریان می شود.

3-به یاد داشته باشید که مشتریان خود را به عنوان یک انسان ببینید نه به عنوان اعداد. 

پس از اولین گفتگوی خود با مشتری، این شانس و مزیت شماست که به یاد داشته باشید که او قبل از مشتری بودن یک انسان است. مشتریان دوست دارند آن‌ها را درک کرده و مانند انسان با آن‌ها رفتار کنید و نه فقط خریدار. وقتی با همدلی به آن‌ها پاسخ می‌دهید، گام‌های بزرگی به‌سوی حل مشکلاتشان برداشته‌اید. نشان دادن همدلی به این معنا نیست که باید با همه ی سخنان مشتری موافقت کنید، ولی باعث می‌شود تماس‌های خدماتی شما کوتاه‌تر و موثرتر باشد. وقتی با مشتریان صحبت می‌کنید، ‌نام خود را بگوئید و هرچه زودتر نام آن‌ها را نیز بپرسید. بر خوشحالی و تمایل خود برای کمک به آن‌ها و ارائه راه‌حل مشکلاتشان تاکید کنید. این جزئیات کوچک می تواند تاثیر بزرگی در ایجاد روابط شما داشته باشد.

4- همیشه با روی خوش برخورد کنید.

هیچ چیز ناراحت کننده تر از این نیست که در زمان خرید یا درخواست یک محصول توسط مشتری، کارمند یا فروشنده خشن یا بی ادب رفتار کند. برقراری یک رابطه صمیمی و با احترام باعث ایجاد حس راحتی بیشتر در مشتری شده و او می تواند نیاز خود را واضح تر بیان نماید. یک برخورد با خونسردی  و مودبانه می تواند به کاهش عصبانیت احتمالی مشتری کمک کرده و مشتری را از ابتدا در جبهه شما نگه می‌دارد. بهترین عباراتی که اثری واقعا جادویی دارند، شخصی، خاص و همدلانه هستند. به آن‌ها نشان دهید که احساسشان را درک می‌کنید.

عبارات نامناسب می‌تواند شرایط پرفشار را تشدید کند. هر واژه‌ای که موضوعی منفی را بیان کند یا آن همدلی که برای ایجاد آن‌ تلاش کرده‌اید را نابود کند، نامناسب است. به‌جای آن به‌دنبال استفاده از واژه‌های جدید و جادویی باشید، این فرصت را غنیمت شمارید و از نحوه اثرگذاری کلام خود بر ارتباطات مشتری آگاه‌تر شوید.

برخورد مناسب با مشتریان

5- به زبان بدن (body language)  اهمیت بدهید.

اکثر فروشنده‌ها نمی‌دانند که مشتریان براساس رفتارهای غیرکلامی (زبان بدن) آنان، قضاوت و تصمیم‌گیری می‌کنند و نه براساس آنچه فروشنده بر زبان می‌آورد؛ یعنی لحن و شکل سخن گفتن فروشنده، تن صدا، ژست بدن، فرم ایستادن و نشستن، برقراری تماس چشمی، خیره شدن، لبخند زدن و حرکات پلک چشم و مواردی از این دست در تصمیم‌گیری مشتری برای خرید، نقش موثر تری ایجاد می‌کند.

به یاد داشته باشید که هر ارتباطی منحصر به فرد است و باید به بهترین صورت بر قرار شود. اغلب اوقات بهترین تاکتیک این است که خودتان باشید و تظاهر نکنید. به مشتری خیره نشوید، نیازها و اولویت‌های او را بشناسید و سعی کنید به‌جای فروش، ارتباط ایجاد کنید.

در پایان توجه داشته باشید که ایجاد یک رابطه ی موفق و اثربخش بسیار زمان بر و نیازمند تلاش است و در مقابل خراب شدن آن بسیار سریع و با کوچکترین اشتباهی ممکن می شود . برقراری و ایجاد رابطه موثر با مشتری، برای موفقیت هر سازمانی حیاتی است. بنابراین در صورتی که راه های بالا را در این زمینه رعایت کنید شاهد بدست آوردن موقعیت ها و موفقیت های جدید در کسب و کار خود خواهید بود.

منبع: http://www.entrepreneur.com/article/234773